Tuesday, 8 May 2018

PAKATAN HARAPAN PERLU CADANG TUBUH RCI TENTANG SAHAM RAFIDAH AZIZ




Tajuk di atas merupakan isu langsung yang perlu ditanya kepada Rafidah Aziz.

Bersediakah beliau kiranya rakyat mendesak Pakatan Harapan mencadang menubuhkan RCI mengenai skandal saham beliau yang pernah mencetuskan polemik besar politik sekitar 1990 an ?

Semalam Rafidah Aziz  bercakap mengenai  aset beliau tatkala dicabar oleh bekas pengikut Bersatu, Ainina Saadudin mengenai desakan mengistihar harta.

Kata Rafidah Aziz aset yang diperolehi oleh suami saya dan saya dibeli secara jujur dan bukan urusan Anina. ( Rujuk sini ( https://www.malaysiakini.com/news/423497 )

Umum mengetahui tatkala Pilihanraya 1999 berlangsung, Rafidah Aziz pernah dijadikan bahan kempen ceramah oleh pembangkang kerana isu pemilikan saham yang diperolehi beliau.

Tanya sahaja kepada Mat Sabu, Mahfuz Omar, Lim Kit Siang , Azmin Ali dan lain-lain lagi semua mereka pernah bercakap mengenai pemilikan saham yang diperolehi oleh Rafidah Aziz.

Ini susulan kepada laporan polis yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim  di balai polis Tun HS Lee  pada 9hb julai 1999 terhadap Rafidah Aziz.


Dalam laporan polis tersebut Anwar Ibrahim mendakwa Rafidah Aziz 'berkenduri saham' MITI.

Bukan setakat ini , laporan polis Anwar Ibrahim ini juga berlandaskan kepada dokumen Bahagian Pendakwaan Pejabat Peguam Negara bertarikh 14.3.1995 akan wujudnya asas Prima Facie terhadap Rafidah Aziz atas tuduhan rasuah.

Sayangnya.....

Laporan itu telah dikalsifikasikan sebagai OSA selepas pendedahan dilakukan. 

Laporan Anwar Ibrahim itu tiada kesudahan cerita.

Penghujungnya tergantung dan rakyat tidak mengetahui secara keseluruhan semua tuduahn Anwar.

Semalam Khalid Samad Pengarah Komunukasi Amanah bersedia mendesak Pakatan Harapan ( sekiranya berjaya menubuh kerajaan ) untuk menubuhkan RCI isu Memali .

Apa pandangan Rafidah Aziz jika  pendedahan Anwar Ibrahim terhadap beliau mengenai kenduri sahamnya juga digesa ditubuhkan RCI bagi mencari kebenaran ?

Rafidah Aziz harus membersihkan nama beliau di atas laporan  rasuah yang pernah Anwar Ibrahim lakukan terhadap beliau.

Berkempen di dalam ceramah pembangkang tidak bolehlah dijadikan alasan kini beliau houlier than thou , betul tak kak pidah ?


Monday, 7 May 2018

FAKE NEWS : LAGI VIDEO PEMBOHONG


Lagi banyak fake news keluar dan dimainkan oleh pembangkang, makin cepat rakyat segera patahkan pembohongan.

Semalam keluar video tular kononnya pegawai SPR bawak keluar kertas undi yang didakwa milik PENGUNDI POS yang keluar mengundi awal sabtu lepas.

Hakikatnya ini video tahun 2013, yang dah selesai pun ceritanya pada waktu itu.

Menuju sehari ke PRU 14, dijangka makin banyak fake news keluar untuk busukkan nama SPR.

Propaganda semalam pun dah tak jadi bilamana mereka kata pengundi pos berjumlah 4 juta pengundi sedangkan pada hakikatnya ia sekadar dalam lingkungan 200 ribu lebih sahaja.




Friday, 4 May 2018

PRU 14 : LAGI CITE FAKE NEWS


Cerita fake news menjelang PRU 14 dah makin merapu dan merepek. 

Ada yang di viralkan cerita melalui olahan ayat, ada guna dan recycle semula video lama dan ada juga yang panda-pandai guna pala otak sendiri untuk reka cerita.

Masa PRU 13 hari tu, cerita 40 ribu bangla akan mengundi dah viral. Bila didesak dan ditanya lokasi mana , parlimen mana, dun mana yang 40 ribu bangla ni pergi mengundi, mereka senyap.

Ni ada lagi satu cerita fake news menjelang PRU 14. 

Macam biasa nak busukkan nama SPR.

Viral kononnya akan ada kejutan pada hari pengundian di mana mereka mendakwa kod pakaian di pejabat kerajaan untuk orang awam AKAN DIGUNA PAKAI pakai hari pengundian.

Maknanya kalau tak ikut kod pakaian sewaktu ke pejabat kerajaan, kamu tak boleh masuk dan mengundi.

Fake news ini dah di sanggah dan dimatikan faktanya oleh SPR.

Mengikut kod pakaian hari mengundi, tak salah pakai apa pun asalkan sopan.

YANG SALAH ADALAH DI PAKAIAN, DI PAYUNG MISALNYA ADA LOGO DAN SIMBOL PARTI YANG BERTANDING.. 

Yang ni salah.. kena balik pi tukar baju !

Tolong gunakan teknologi untuk periksa fake news macam ni.. demokrasi demokrasi jugak, tapi akal kena pakai la.

Wednesday, 2 May 2018

ALA TIAN CHUA ..TUNGGU MAHKAMAH LA !


Alahai tian chua, makin terus menagih polemik tentang masalah dia.

Semalam kumpulan pro tian chua katanya buat vigil bagi meraikan kesedihan tian chua kerana tak daapt bertanding di PRU ke 14 ini.

Tian chua dah bawak kes ini masuk mahkamah. Jadi elok tunggulah hingga mahkamah tentukan perbicaraan.

Sebagai bekas ahli parlimen seharusnya apa juga masalah berkaitan dengan law, tian chua harus tunjukkan perangai rileks beliau tatkala menghadapi masalah.

Isu pilihanraya , isu tak dapat pencalonan, isu tak puas hati pasal kalah pilihanraya semua orang berhak bawak kes ke mahkamah.

SEBAGAI CONTOH..

Pada pru 2004, PAS pernah heret BN ke mahkamah kerana tak puas hati keputusan pilihanraya.

Banyak kes ini berlaku di kelantan dan selangor.

Dalam undang-undang ia dipanggil petisyen pilihanraya, iaitu meminta mahkamah decide semula keputusan pilihanraya.

Jadi tian chua kena ikut flow yang sama juga lah.

Jangan polemik dan berdrama sedangkan beliau tahu jalan beliau masih ada harapan lagi iaitu di kamar mahkamah.

#CHILLBRO !

Monday, 30 April 2018

PRU 14 : SUHAKAM JANGAN MEREPEK LA NAK KACAU SPR !


Apa yang engkau merepek merapu ni SUHAKAM ?
Mau masuk campur urusan SPR pulak ?

Dalam berita diberitahu SUHAKAM dakwa mereka layak untuk menjadi pemerhati PRU ke 14 yang kempennya sedang berlangsung ..

Kamu itu ditugaskan menjaga isu hak asasi, bukan pilihanraya. Proses pilihanraya dalam perlembagaan dah termaktub tugasnya dijaga oleh SPR.

SUHAKAM mahu kacau daun SPR. Sama macam kes kementerian lain nak kacau tugas kementerian lain. Kau buat kerja kau sendiri lah.

Ini SUHAKAM pun terlalu banyak pro pembangkang. Apa kerajaan buat yang baik dia buat-buat tak nampak, tapi kalau bab pembangkang laju aje dia melalak !

SUHAKAM pun selama ini banyak berkolobrasi dengan NGO haram Bersih, jadi apa jaminan bahawasanya SUHAKAM boleh bercakap adil jikalau selama ini mereka cukup bersahabat baik dengan pembangkang.

SUHAKAM menjaga hak asasi.. jarang sekali kita dengar SUHAKAM pertahankan hak wanita melayu bertudung untuk terus kerja di hotel yang pernah kontroversi sedikit masa dulu ?

Tak payah menyibuk kerja orang la..
Kau tu buat kerja kau, skop kerja kau.

SPR dan SUHAKAM dilantik oleh YDPA untuk buat kerja masing-masing.

Bukan menyibuk nak mengacau kerja orang.

Biasanya kalau perangai sibuk jaga tepi kain orang .. bermakna dia pun takde kerja nak buat.

Kalau kerja sendiri tak buat, elok tutup aje lah peranan kau  tu !


Saturday, 18 March 2017

MALAYSIA NOT READY FOR AUTOMATIC VOTERS REGISTERATION


The extra-sensitive job scope of the Election Commission is among the factors for Malaysia not being ready to implement the automatic voter registration system.
EC chairman Mohd Hashim Abdullah said the commission did not want to be blamed for any problems arising from any changes related to voter registration.
“There may be some things which we do not deem serious, but is taken seriously by certain parties. Especially when we make changes. If we are not prepared, but we proceed to do the changes, then many issues will arise.”
Hashim said this when he appeared as a guest in the Slot Khas Ekspresi programme on Bernama Radio today, discussing the topic of “Voting and the Responsibility of a Citizen”.
He said although there had been calls for the EC to have an automatic voter registration system, the EC was confident that the present system was still efficient.
On the redelineation of electoral boundaries, Hashim said the EC only took into account relevant protests which were submitted by voters in the affected constituencies.
“The EC will look at the exercise comprehensively and classify them as relevant or not. If the protest is about areas which are not affected, then they shouldn’t protest; we will reject it.”
On March 8, the EC published a proposal for redelineation for Peninsular Malaysia and all parties were given one month from March 8 until April 7 to submit their protests.
Local inquiries held throughout the country were a necessity for the redelineation, and were conducted from Oct 31, 2016 until Feb 28 this year.

Monday, 13 March 2017

KURANG AJAR INI !


Elok dilakukan segara laporan polis terhadap pemilik FB ini.

Bercakap menuduh senang, senanglah kamu jadi keyboard warriors.

Asal aja menjelang pilihanraya, bagai fitmah kamu lemparkan !

Kalau pembangkang menang, adakah foto ini jugak kamu akan WANTEDkan kerana memberikan kemenangan kepada kamu ?